DOO SC MARKET IMPERIJAL“

                    Maršala Tita bb

                    21428 Plavna

                    tel/faks: 021/2078-505

                    mob:      063/446-055

                    e-mail: scpro@abakusbp.net

 

 

ODRŽAVANJE PVC I ALU STOLARIJE

Skidanje zaštitnih traka sa profila. Veoma je važno da nakon ugradnje vrata i prozora, i obrade ivice zidova (špaletni) uklonite zaštitne trake sa profila. U suprotnom se može dogoditi da se one pod uticajem visokih i niskih temperatura istope i postanu teške za skidanje. U slučaju da se to dogodi nemojte pokušavati da sastružete trake oštrim predmetima jer možete oštetiti zaštitnu boju. Potopite krpu u mlaku vodu pomešanu sa sodom bikarbonom, nanesite na mesto i sačekajte da deluje minut-dva. Zatim pažljivo skinite trake.

Održavanje prozora. Kako bi obezbedili da vaša PVC vrata i prozori dugo ostanu funkcionalna, a ujedno zadrže svoju lepotu, jednom godišnje trebalo bi proveriti njihovo stanje. Naša stolarija se lako održava, pa joj je potrebno posvetiti samo malo vremena.

 

Okov prozora bi trebalo jednom godšnje podmazati mašinskim uljem da bi obezbedili njegovo dugotrajno funkcionisanje. Potrebno je jednostavno ukloniti pokrivne maskice sa šarki, pa po stavljanju ulja vratiti maskice na mesto. Vremenom ili grubljim korišćenjem ručice može doći do njenog labavljenja. U ovom slučaju možete pomeriti zaštitnu masku na njenoj osnovi i pritegnuti dva šrafa kojim je fiksirana.

 

Kod prozora sa roletnom nikad ne treba izvlačiti kanap automata do kraja i jako ga potezati, jer se na taj način može blokirati mehanizam, te se njegova funkcija skroz onesposobiti.


Održavanje vrata. Aluminijumska i PVC vrata su takođe jednostavna za održavanje. Dovoljno je da ih povrmeno ili po potrebi obiršete mokrom krpom. Aluminijum je veoma otporan na atmosferse uticaje, a vrata dodatno štiti sloj plastificirane boje kojom su obložena. Zato je, kao i kod PVC prozora, važno da ih ne grebete mrežicom za ribanje ili jakim hemijskim, abrazivnim sredstvima. Dovoljan je blagi deterdžent i topla voda. 

 

Na tržištu postoje mnogi setovi za održavanje stolarije, naročite PVC, koje čine pasta za poliranje profila, sredstvo za dihtunge, sprej za okov prozora i krpa.

 

zakupce

 

 

Gume, sa kojima je zaptivena stolarija, takođe je bitno održavati, što podrzumeva redovno čišćenje i povremeno (jednom godišnje) tretiranje glicerinom.

 

 

 


 

 

 

Provetravanjem protiv kondenzacije. Kako bi sprečili kondenzaciju na prozorima provetravajte svoj dom nekoliko puta dnevno, posebno u toku zimskog perioda kada je ova pojava najčešća. Otvorite  sve prozore i vrata, i u kratkom vremenskom periodu omogućite "poprečno provetravanje", što znači da biste trebali otvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj strani kako bi nastala promaja. Na taj način vlažni vazduh iz prostorije se meša sa svežim, suvim vazduhom spolja, i smanjuje mogućnost nastanka kondenzacije. Provetravanje treba da bude češće u prostorijama u kojima je isparavanje vode veće (kupatilo, kuhinja...). Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grejanje tokom provetravanja.

STAKLO

staklo1

Bez obzira na izbor stolarije – aluminijumska ili pvc stolarija, veoma bitan je i izbor stakla, čija važnost se često stavlja u drugi plan.

Staklo na prozorima zauzima oko 80 %   površine. Zato je važno odabrati kvalitetan paket koji će doprineti udobnosti prostora u stanu  a istovremeno smanjiti račune za grejanje/hlađenje. Za zastakljivanje pozicija koristimo stakla sa različitim koeficijentima provodljivosti toplote (Ug). Što je ovaj faktor niži znači da staklo bolje izoluje.

 

staklo2

 

 

U prozore se ugrađuju dvoslojna (4mm staklo – lajsna - 4mm staklo)  ili troslojna stakla (4mm staklo – lajsna – 4mm staklo – lajsna – 4mm staklo).

 

 

 

U našoj ponudi imamo veliki izbor stakala za različite potrebe i ukus svih, a evo nekih od njih:

Standardno izolaciono - FLOT staklo. Ispunjeno vazduhom Ug=2,7 W/m2K. Predstavlja paket običnih stakala bez termoizolacionih premaza i gasa. Postavlja se na prozore koji nemaju termoizolacione zahteve.

Niskoemisiono ispunjeno sa plemenitim gasom (argon) Ug=1,1 W/m2K. To je staklo presvučeno tankim Metalik filmom u cilju poboljšanja termičkih svojstava. Nanešeni film smanjuje prohodnost toplotnih zraka kroz staklo dok istovremeno propušta svetlost. Jednostavnije rečeno, Metalik film reflektuje toplotu natrag u pravcu njenog izvora zadržavajuci toplotu unutar prostorije zimi, a tokom leta smanjuje zagrevanje prostorija.

staklo3

Visokoenergetsko staklo - CLIMA GUARD SOLAR. Ug=1.1 W/m2K. Ovo staklo je novi proizvod. Najvažnija karakteristika je to što omogućava da zimi u prostorijama bude toplo, a leti bude hladnije nego napolju. Kombinuje tehnike kontrole sunčevih zraka i poboljšavanja termalne izolacije. Posebno se preporučuju za potkrovlja i  krovne konstrukcije. Proizvođači tvrde da ova stakla mogu da smanje letnje temperature za 13 stepeni. Osim toga, propuštanje UV zraka je vrlo malo (28%) čime se produžava vek nameštaja, zavesa tepiha i sličnog pokućstva koji ne gube boju i integritet pod uticajem UV zraka. Radi se i u boji.

Ornament – ukrasna ili dekorativna stakla. Ornament stakla se najčešće primenjuju na mestima gde je poželjno neprovidno staklo koje ipak propušta dovoljno svetlosti. Većinom se koriste za zastakljivanje ulaznih vrata, pregradnih sobnih vrata, radionica, garaža, kupatilskih prozora... U ponudi imamo: „peskareno“, „delta industrijsko“, „katedral“, i još mnoge druge. Obično idu u kombinaciji sa flot staklom.

 

 

staklo4

 

 

Postoji mogućnost odabira stakla sa ukrasnim lajsnama bele i zlatne boje.

kontakt

danas: 2

juče: 5

prošle nedelje: 21

prošlog meseca: 116

ukupno: 2798

logonew1

DOO „SC MARKET IMPERIJAL“

Maršala Tita bb

21428 Plavna

tel/faks: 021/2078-505

mob:      063/446-055

e-mail: scpro@abakusbp.net